Marjamämmiä ja happamia herkkuja

Kymenlaakso on saanut runsaasti vaikutteita naapurimaakunnista. Happamat maut ja metsän antimet ovat paikallisen ruokakulttuurin perusta.

Perinneruuat omasta maasta

Suomalainen ruokakulttuuri on hyvin monipuolinen. Meidän ruokakulttuuriamme ovat muovanneet aikojen saatossa niin itäiset kuin läntiset vaikutteet. Juuret ovat kuitenkin omassa maassa, oman pitäjän raaka-aineissa.

Ennen Suomessa elettiin omavaraistaloudessa. Ruokaa tehtiin niistä aineksista, joita omassa kunnassa oli kuhunkin vuodenaikaan tarjolla. Maakuntien perinneruuat ovat tätä perua. Vaikka erot ovat ajan myötä tasoittuneet, vaalivat maakunnat ylpeinä omia perinneherkkujaan.

Happamat leivät ja kalat maistuvat Kymenlaaksossa

Kymenlaaksolainen ruokakulttuuri on saanut vaikutteita niin Savosta, Hämeestä kuin Karjalastakin. Venäläisiä tapoja on tullut muun muassa venäläisten huvila-asukkaiden mukana. Ruotsalaisvaikutteet ovat puolestaan tulleet meren yli maakunnan lounaisosiin.

Kuten muuallakin Suomessa, kartanot ovat olleet tärkeitä uusien perinteiden tuojia ja tapa- ja ruokakulttuurin välittäjiä.

Kymenlaaksossa on ollut tapana leipoa tuoretta leipää joka päivä. Uunissa on valmistettu pehmeää ruisleipää. Myös rieskat ja piirakat ovat suosittuja. Perunaleposka on paikallinen herkkuleipänen. Se valmistuu kätevästi ylijääneestä perunamuusista ja vehnäjauhoista.

Metsän antimet, marjat ja sienet, kuuluvat kymenlaaksolaiseen keittiöön. Muuten Kymenlaaksossa on suosittu happamia makuja, kuten hapatettua kalaa, hapankaalia, piimäleipää ja hapanvelliä. Kalaa on saatu niin merestä kuin Kymijoesta, joka oli aikanaan tunnettu lohijoki.

Tunnettu kymenlaaksolainen jälkiruoka on marjamämmi. Se syntyy marjasurvoksesta ja ruisjauhoista pitkään uunissa hauduttamalla. Marjaherkkua kutsutaan paikkakunnasta riippuen eri nimillä: retsukka, puolapipa, perpuusi, pirinä, tikkutollo, pirana ja marjaressu kaikki viittaavat marjamämmiin!

Lähteet: ruokatieto.fi, Makuja Suomesta

Lisää suomalaisia perinneherkkuja Makuja Suomesta –kartalla:

 

Makuja Suomesta, ExpediaFI

Jaa!